Docente Marlies Slegers schreef meer dan 35 jeugdboeken. Naar aanleiding van haar scheiding van twee jaar geleden schreef ze literatuur voor volwassenen: Het is maar een scheiding - van wij naar ik (uitgeverij Brandt).
Misschien heb je hier wat aan,’ stuurt een vriendin me. Als bestand erbij een heel artikel over de verborgen depressie bij mannen, de midlifecrisis.
Het is een stralend mooie dag in Frankrijk en toch zit ik binnen in de slaapkamer opgesloten. Verdoofd en lamgeslagen door alles, in de wetenschap dat man na deze vakantie uit huis wil gaan. Een time-out. Maar het komt goed, hou ik mezelf voor. Het moet goedkomen. Want hij en ik - samen zijn we zoveel meer dan twee. Samen zijn we vijf. En dat gooien we echt niet zomaar weg.
Ik open het artikel. Midlifecrisis? Dat is toch dat mannen – of vrouwen – opeens iets gaan doen wat niet echt meer bij ze past? Opeens gaan bungeejumpen of een tatoeage nemen? Motor kopen en dan een leren jack erbij? Soms een affaire met iemand die vaak jonger is? Wat heeft dit met ons te maken?
Ik lees. En lees nog een keer. Alles klopt. Alleen heeft de midlifecrisis helemaal niets te maken met een motor kopen. Ik kom omhoog en roep man.
‘Dit!’ zeg ik en ik geef mijn telefoon aan hem met het artikel. ‘Lees dit eens! Dit is het. Dit moet het zijn! Een midlifecrisis.’
Het huwelijk van de schrijfster in het artikel, eindigt na twee jaar.
Dat gaat ons niet gebeuren, denk ik koppig. Ik ga man door deze fase heen helpen. Ik ga me volledig verdiepen in dit fenomeen. Ik ga zelf ook werken aan wat niet meer klopt tussen ons. We hebben allebei steken laten vallen, maar nu gaan we vechten tegen de midlifecrisis. En hij en ik zullen laten zien hoe we hier samen uitkomen en hoe sterk we dan zijn!
Ik kon niet verder van de waarheid zitten. In twee jaar die volgen, ontrafelt de hele relatie. Een verhaal over in duizend stukjes vallen en weer opstaan, zonder dat het een lineair proces is. Over de transitie van wij naar ik en weer leren dat het leven ook alleen goed kan zijn.